A twisting set of floating copper staircases intertwine at the main entrance of Copenhagen’s new science and technology center, the Experimentarium. The museum, and its four-story Helix staircases, were designed by Danish architecture studio CEBRA who wanted to create a subtle nod to the institution’s science-based curriculum. The design is an abstract version of a DNA strand’s composition at an extraordinary scale. At over 300 feet long, the staircase includes 20,000 pounds of copper and 320,000 pounds of steel.

CEBRA won an international architecture competition to design the building in 2011. In addition to doubling the exhibition space of the Experimentarium’s original building, the re-design also includes a roof terrace, new staff facilities overlooking the museum, and convention center, and a large cafe and picnic area. You can see more images of the build-out, and CEBRA’s designs on their website and Instagram. (via ArchDaily)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY